Çeki Gerilmesi
Kesit alanı A olan çubuk F kuvveti ile çekilsin. Çubuğa uygulanan bu F kuvveti, çubuğun eksenine dik kesitte bir gerilme meydana getirir. Bu gerilmeye Çeki Gerilmesi denilir ve şu şekilde hesaplanır:
\sigma_{\mathrm{ç}}=\frac{\mathrm{F}}{\mathrm{~A}}
\sigma_{\mathrm{ç}}: Çeki gerilmesi [\left.\mathrm{N} / \mathrm{mm}^{2}\right]
F: Bası kuvveti [N]
A: Alan [\left.{mm}^{2}\right]
Yatayla \alpha açısını oluşturan kesitteki gerilmeleri incelediğimizde, bu yeni kesitimize dik olan gerilme normal gerilme, yatay olan gerilme ise kayma gerilmesidir.

Normal Gerilme:
\sigma_{\alpha}=\frac{\mathrm{F} \cdot \cos \alpha}{\mathrm{~A} / \cos \alpha}=\frac{\mathrm{F}}{\mathrm{~A}} \cos ^{2} \alpha=\frac{\mathrm{F}}{2 \cdot \mathrm{~A}}(1+\cos 2 \alpha)
Kayma Gerilmesi:
r_{\alpha}=\frac{F \cdot \sin \alpha}{A / \cos \alpha}=\frac{F}{A} \sin \alpha \cdot \cos \alpha=\frac{F}{2 \cdot A} \sin 2 \alpha
Gerilme altındaki bir malzemenin tüm açılardaki gerilme değerleri bir çember oluşturur. Buna MOHR Dairesi denir. \alpha=0 ^{\circ} için kayma gerilmesi \tau=0 olur, normal gerilme en yüksek değerine ulaşır. Asal gerilme \sigma_{1} olarak gösterilmiştir. Kayma gerilmesi \alpha= 45^{\circ} için en büyük değerini alır. ( \tau_{maks}=\sigma_{1}/2). Sünek malzemeler çeki zorlamasına maruz kaldıklarında çoğunlukla \alpha= 45^{\circ} eğim altında koparlar. Gevrek malzemeler ise çeki zorlamalarında \alpha= 0^{\circ} da kırılır.

\sigma_{\alpha}=\frac{\sigma_{1}}{2}+\frac{\sigma_{1}}{2} \cos 2 \alpha ; \sigma_{\alpha}=\frac{\sigma_{1}}{2}(1+\cos 2 \alpha) ; \sigma_{\alpha}=\sigma_{1} \cdot \cos ^{2} \alpha
\tau_{\alpha}=\frac{\sigma_{1}}{2} \sin 2 \alpha ; \tau_{\alpha}=\sigma_{1} \cdot \sin \alpha \cdot \cos \alpha