Lehim Nasıl Yapılır?
Lehim işlemine başlamadan önce yapılması gereken bazı adımlar vardır. Bunlardan ilki lehim yapılacak yüzeyin temizliğidir. Lehim yapılacak yüzey çeşitli boya, yağ, pas gibi madde kalıntılarından temizlenmelidir. Bu işlem için tel fırça, zımpara veya asit banyosu kullanılabilir. Temizlenen yüzeyin oksitlenmemesi için ise oksitlenmeyi önleyici işlem yapılır. Bunun için hidroklorik asit (tuz ruhu) kullanılır. Lehimleme işlemi sırasında oksitlenmeyi önlemek ve lehimin daha iyi yayılmasını ve nüfus etmesini sağlamak için dekapanlar olarak adlandırılan malzemeler kullanılır. Bunlar; boraks, bor bileşimleri, silikat, fosfat gibi malzemelerdir. Son olarakta malzemeler lehimin yapılacağı sıcaklığa ısıtılır. Lehim işlemi gerçekleştirilir.
Lehim işleminde lehimin kalınlığı büyük önem taşımaktadır. Bu kalınlık yumuşak lehimde 0,05 – 0,2 mm, sert lehimde ise 0,1 – 0,25 mm arasındadır. Bu ölçüler kapiler etki yaratmaktadır. Kapiler etki dediğimiz lehim sıvısının aralık boyunca ilerlemesidir. Eğer bu aralık çok küçük olursa lehim sıvısı ile parça yüzeyindeki adezyon kuvveti nedeniyle sıvı ilerleyemeyecektir. Eğer aralık çok büyük olursa da sadece yer çekimi etkisi olacaktır ve lehim sıvısı iki yüzeye tutunamayacaktır. Bu nedenle doğru aralığı vermek lehim kalitesi açısından önemlidir.
Bindirme lehimde, lehimin uzunluğu birleştirilen parçalardan en incesinin kalınlığının 3 – 5 katını geçmemelidir.
Gaz lehim akışını engeller bu nedenle gaz çıkışının olamayacağı durumlarda, lehimin akış yönünde küçük bir delik açmak gaz çıkışını sağlayacaktır ve lehimin kalitesini artıracaktır.
Yüksek mukavemetin istendiği durumlarda bindirme, kıvırma ve en iyi sonuç için katlama lehim tercih edilmelidir. Alın lehim istenilen yüksek mukavemeti sağlayamayacaktır.