Mülakatlarda En Çok Sorulan 21 Soru
Uzun zamandır bu işi almak istiyorsunuz. Çok güzel bir cv hazırladınız ve başvurunuzu yaptınız. Cv’nizi ve yeteneklerinizi değerlendirdiler ve sizi görüşmeye çağırdılar. Çok heyecanlısınız. Heyecanınızı bastırmak ve güzel bir mülakat geçirmek için en güzel yöntem mülakatlarda neler sorulduğuna aşina olmaktır. Bunun için bir sürü mülakata girmenize gerek yok. Sizler için mülakatlarda sorulma olasılığı yüksek 21 soruyu ve cevaplarını derledik.
1 Bize kendinizden bahseder misiniz?
Bu soruya cevap verirken iş hayatındaki yeteneklerinize odaklanmanız yerinde olacaktır. Gündelik hayatta yaptıklarınızdan bahsetmeniz istenmez. Sonuçta bu soruyu sormalarının asıl amacı sizin önerilen iş için uygun bir aday olup olmadığınızdır.
Bu soruya cevap verirken ne kadar çalışkan, kararlı ve hevesli olduğunuzdan bahsetmelisiniz. Geçmişte başardığınız ve başvuruda bulunduğunuz pozisyonla ilgisi olan başarılarınızdan bahsetmeniz gerekir.
2 Neden bizimle çalışmak istiyorsunuz?
Bu soru sizin görüşmeye gelmeden önce şirketi araştırıp araştırmadığınızı anlamak için sorulan bir sorudur. Şirketle görüşmeye gitmeden önce mutlaka şirketin web sitesinden vizyon ve misyonlarına, şirketin yaptığı işlere bakın. Soruya cevap verirken de şirketin geleceğe dair planlarının çok etkileyici olduğuna, kendinizi bu gelecek planlarının bir parçası olarak görebildiğinize değinin. Sahip olduğunuz yeteneklerin şirketin ilerlemesine çok büyük katkısı olacağından bahsedin.
3 Güçlü yönleriniz nelerdir?
Bu soruya cevap vermeden önce iş ilanını iyi bir şekilde okumuş olmanız gerekli. İlanda istenilen yeteneklerin sizde olduğuna vurgu yapmanız gerekmektedir.
Bu soruya verilebilecek güzel cevaplardan bir tanesi; “Baskı altındayken bile işimi büyük bir konsantrasyonla tamamlayabiliyorum.” olabilir.
4 En büyük zayıflığınız nedir?
Burada gerçek bir zayıflık verdiğinizden emin olun. Eğer hiçbir zayıf yanınızın olmadığını söylerseniz bu pek te inandırıcı olmaz. Ama söylediğiniz zayıf yanınızın ilanda aranılan kriterlerle örtüşmemesi gerekir.
Şöyle bir cevap bu soru için güzel bir cevap olabilir; “Genellikle yapılacak işlere ilk atılan kişi ben olurum. Tabi bu durum üzerimdeki iş yükünü büyük ölçüde arttırmaktadır. Elimdeki işlere daha büyük bir verimle odaklanmak istediğimden bu özelliğimi törpülemeye çalışıyorum.”
5 Neden bir önceki işinizden ayrıldınız?
Bu sizin bir önceki işyeriniz hakkında iyi mi yoksa kötü mü bahsedeceğinizi anlamak için sorulmuş güzel bir sorudur. Çünkü eğer siz bir önceki iş yerinizden kötü bahsederseniz bu buradan ayrıldığınızda bura ile ilgili de kötü konuşacağınız anlamına gelir. Eski iş arkadaşlarınız ve patronunuz hakkında saygısız şeyler söylemeyin. Yeteneklerinizin daha iyi değerlendirilebileceği yeni deneyimler edinmeye hazır olduğunuzdan bahsedin.
6 Kendini beş yıl sonrasında nerde görüyorsun?
Bu soruya cevap verirken beş yıl sonra dahi bu şirkette onlar için çalıştığınıza vurgu yapmanız gerekir. Çünkü kimse kendilerini bırakacak birini işe almak istemez. Şirkette başvurduğun pozisyonda ilerlediğine ve takım arkadaşlarının saygısını kazandığına vurgu yapman gerekir. Ayrıca beş yıl sonrasında, seninle aynı işi yapan ve sektöre daha yeni girmiş insanlar için bir eğitmen pozisyonunda olacağından ve onlara öğreteceğin her şeyin sana nasıl mutluluk vereceğinden bahsetmen yerinde olacaktır.
7 Eğer aynı takımda olduğunuz bir arkadaşınızla anlaşamasaydınız, ne yapardınız?
Bu soru sizin takım çalışmasına ne kadar yatkın olduğunuzu anlamak için sorulmuş güzel bir sorudur. Bu hikâyede iyi olan taraf siz olun ve problemin çözülmesi için çaba harcayacağınızdan bahsedin. İşin bitirilmesinin daha önemli olduğunu söyleyin. Eğer takım arkadaşınızla problemi çözemediyseniz bu durumda da profesyonel yanınızın devreye gireceğine ve profesyonel bir şekilde işi bitirmeye odaklanacağınıza değinin.
8 Stresle nasıl başa çıkarsınız?
Burada; stresin iş hayatının bir parçası olduğunu bildiğinizden ve stres ve baskı altında iyi işler çıkarabildiğinizden bahsedin. Stresle başa çıkarken kullandığınız yöntemlerden bahsedin. Örneğin; Böyle bir durumda hangi işin daha önemli olduğunu belirlediğinize, termin tarihine göre bir liste çıkarıp bu listeye göre hareket ettiğinize değinebilirsiniz. Eğer gerekli ise işi bitirmek için fazladan çalışmayı göz önünde bulunduracağınızı söyleyebilirsiniz.
9 Büyük bir projede yer aldınız mı?
Burada ayrıntılı bir örnek vermeniz çok önemli. Diyelim ki yeni mezunsunuz ve daha hiç tecrübeniz yok. Yine de bu soruyu boş bırakmamak gerekir. Çünkü zaten sizi görüşmeye çağıran İK yetkilisi sizin tecrübesizliğinizi göz önünde bulundurarak sizi görüşmeye çağırdı. Burada bahsedeceğiniz proje üniversitede yaptığınız bir proje de olabilir ya da üniversite kulüplerinde katıldığınız bir çalışma da olabilir. Orada aldığınız görevlerden ve aldığınız görevin o projenin tamamlanması için ne kadar önemli olduğundan bahsedin. Eğer iş tecrübeniz varsa ve bir projede yer aldıysanız bu soruya cevap vermek daha kolay olacaktır.
10 Sizi neden işe alalım?
Sizi neden işe almalılar? Burada söyleyeceğiniz her söz çok önemli çünkü eğer siz işe uygun olduğunuza inanmıyorsanız onları da ikna edemezsiniz. Bunun için şöyle bir cevap güzel bir cevap olabilir. “Yayınlamış olduğunuz ilanı detaylı bir şekilde okudum. Aldığım eğitim ve yeteneklerimin bu pozisyon için çok uygun olduğuna inanıyorum. Eğer beni işe alırsanız bu bilgi birikimini ve yeteneklerimi kullanarak işyerinizi bir sonraki aşamaya taşımanızda size büyük katkılarım olur. Takım çalışmasında aktif bir şekilde bulunabilirim ve işe başlar başlamaz kısa bir sürede işin akışına uyum sağlayabilirim.”
11 En son ne zaman bir takımın parçası olarak çalıştınız?
Bu soru yaşadığınız tecrübeyi ölçmek için sorulabilecek güzel bir soru. Bu soruya cevap verirken;
- Takım arkadaşlarınızın işle ilgili gözlemlerini ve önerilerini dinlediğinize,
- Takımdaki herkesin güçlü yanlarını göz önünde bulundurarak ona göre iş dağılımı yapılmasını sağladığınıza,
- Takım arkadaşlarınızı desteklediğinize,
- İşin olabilecek en yüksek standartta bitirilmesine çalıştığınıza değinebilirsiniz.
12 Eski patronunuzun sizinle ilgili söyleyebileceği üç şey nedir?
Sizin güvenilir bir insan olduğunuzdan ve aldığınız işi hakkıyla ve zamanında olması gereken standartlarda bitireceğinizden bahsedeceğini söyleyebilirsiniz. Ayrıca pozitif bir yapıya sahip olduğunuzdan ve her zaman bütünün içindeki ayrıntıları görebildiğinizden bahsedeceğini de söyleyebilirsiniz.
13 Bir önceki işiniz ile ilgili sevmediğiniz şey neydi?
Burada takım arkadaşlarınızı ya da patronunuzu kötüleyecek ya da şirketin genel işleyişini kötüleyecek bir şey söylemeyin. Burada işinizi her zaman layıkıyla yaptığınızı ama yetenek ve potansiyelinizin doğru bir şekilde kullanılamadığından sahip olduğunuz bu özellikleri değerlendirebilmenin arayışında olduğunuzdan bahsedebilirsiniz.
14 Maaş beklentiniz nedir?
İş görüşmesine gitmeden önce mutlaka sizin pozisyonunuzdaki insanların ne kadar maaş aldıklarını araştırın. Bu aralıkta bir maaş beklentisinde olduğunuzu söyleyebilirsiniz.
15 Bir önceki işinizde yaşadığınız bir zorluktan ve bunu nasıl çözdüğünüzden bahseder misiniz?
Örnek bir cevap olarak; “Üzerinde çalıştığımız bir proje vardı. Zor ve üzerine mesai yapmayı gerektiren bir işti. Bir gün proje müdürü geldi ve işi bitirmek için bir haftamızın olduğunu söyledi. En az bir aylık bir süreye ihtiyacımız vardı. Bu sorunu çözmek için soruna pozitif yaklaşmam gerekiyordu çünkü olumsuz yaklaşımın bana ve projeye bir faydası olmayacağını biliyordum. Arkadaşlarımla konuştum ve iş bölümünü yeniden planladık. Mesaiye de kalarak, firma ile konuştuk ve bir gün daha bize süre vermelerini istedik, toplam sekiz günde işi bitirdik. Bizim için gerçekten çok yorucu bir süreydi ama sonunda işi bitirmenin mutluluğunu yaşadık ve proje müdürümüz de yaptığımız bu üstün çalışma için bizi yemeğe çıkardı.”
16 Çalışma geçmişinizdeki çalışmadığınız süreyi açıklar mısınız?
Sorulara her zaman dürüst ve samimi bir şekilde cevap vermeniz çok önemli. Neden bu sürede işten uzak kaldığınızı güzel bir dille açıklamanız gerekir. Bir gönüllülük projesi için iş hayatınıza ara vermiş olmanız ya da hasta bir yakınınıza bakmak için veya farklı kültürleri keşfetmek için yaptığınız seyahatler neticesinde iş hayatından birkaç aylık uzak kalmış olmanız güzel görünecek cevaplardır.
17 Bu zamana kadarki en büyük başarınız nedir?
Bu soruya cevap verirken anlattığınız başarı hikayesinin şirkete bir katkısı olması gerektiğine dikkat edin. Özel hayatınızdaki bir başarıdan ziyade başvuruda bulunduğunuz pozisyon ile ilgili olan bir başarıdan bahsetmeniz gerekmektedir.
18 İşe başladığında ilk bir aylık sürede neler yapardınız?
“İlk olarak sizden işle ilgili gerekli olan tüm bilgileri alırdım. İyi bir şekilde organize olabilmek için takım arkadaşlarımı daha iyi tanımaya çalışırdım ve beni işe almakla ve güvenmekle doğru bir karar aldığınızı göstermek amacıyla, aldığım projeyi kısa bir sürede hakkıyla yerine getirmek için çalışırdım.” Böyle bir cevap her türlü pozisyona uydurulabilir ve işverenin sizden duymak isteyeceği şeyleri de karşılar. Fakat dediğim gibi bu cevaplar birer örnektir. Fikir vermesi açısından sizlere sunulmaktadır. Siz kendi cevaplarınızı oluşturabilirsiniz. Hatta özgün olmanız çok daha fazla işinize yarayacaktır.
19 En son ne zaman müdürünüz ile bir görüş ayrılığı yaşadınız?
Bu dikkatli cevap verilmesi gereken bir diğer sorudur. Örneğin şöyle bir cevap verebilirsiniz;
“Yaptığımız bir projede müdürüm ile bir görüş ayrılığı yaşadım. Yaşadığımız bu görüş ayrılığından sonra müdürüm ile özel olarak görüşmeye ve bu konudaki fikirlerimi ona sunmaya karar verdim. Müdürüme fikirlerimi, profesyonellik ve saygı çerçevesinde, belirttim. Neden onunla aynı fikirde olmadığımı açıkladım. Fakat kendisi bunu uygulamamaya karar verdi. Ben de saygı duydum çünkü kendi fikirlerimi yaptırmak için diretmek yerine şirketin önceliklerini ön planda tutmanın daha profesyonel bir yaklaşım olacağını biliyordum.”
20 Sizi ne motive eder?
- İyi işler başardığımı görmek
- Kendimi geliştirmek
- Bulunduğum takımda aktif bir rol oynadığımı bilmek
- Şirketimin gelişmesine katkıda bulunduğumu hissetmek
21 Bize sorunuz var mı?
Bir diğer çok dikkatli cevap vermeniz gereken soru da bu sorudur. Bu soruda vereceğiniz yanlış bir cevap bütün mülakat sürecinizin boşa gitmesine neden olabilir. Mülakatçınızın size görüşme sırasında açıkladığı bir şeyi sormamaya dikkat edin. Eğer konuşma sırasında açıkladığı bir şeyi sorarsanız sizin onu dinlemediğinizi düşünebilir. Mülakat sırasında not almak size bu konuda yardımcı olabilir. Bunun için mülakata başlarken “Not almamın sizin için bir sakıncası var mı?” diye sorup eğer mülakatçınız size “Sorun yok.” derse not almanız sizi hem daha profesyonel gösterecek hem de konuşulanları kaçırmamanıza yardımcı olacaktır. Sorabileceğiniz birkaç soru örneği;
-
- Eğer işe başlamış olsaydım işe başladığım ilk haftada nelere odaklanmamı önerirdiniz?
- Yakın zamanda çıkartmayı planladığınız projeniz nedir? (Eğer mülakat sırasında planlarından bahsettiyse bu soruyu atlayabilirsiniz.)
- Benim bugün başvurduğum pozisyonda benden önce çalışan arkadaşla ilgili sizi hayal kırıklığına uğratan şey neydi?