Şantiye Mühendisi mi? Saha Mühendisi mi?
Mühendislik günümüzün en gözde mesleklerinden birisidir. Gerek maaşının iyi olması, gerekse havalı bir meslek olarak görülmesinden dolayı gençler tarafından çok tercih edilmektedir.
Mühendis demek geometri bilen demektir. Yani iyi bir mühendis olmak matematik, geometri ve fizik bilimlerine hakim olmayı gerektirir. Bunun yanında, üç boyutlu çizim yapabiliyor ve cam programlarını iyi bir şekilde kullanabiliyorsa tadından yenmez.
Tabi bu yeteneklere sahip olabilmek için yıllarınızı harcıyor, kendinizi geliştiriyor ve mühendis olarak okuldan mezun oluyorsunuz. Mühendis olarak mezun olduğunuzda ise önünüzde genelde iki seçenek oluyor saha mühendisi mi olacaksınız yoksa proje mühendisi mi?
İkisi de birbirinden tamamen farklı kulvarlar. Farklı beceriler gerektiren, farklı getirileri olan alanlar. Bu yazıda bunlardan bahsedelim istiyorum.
Proje mühendisliği aslında işin fabrikası, kaynak noktasıdır. Bir projeye yapılmaya karar verildiğinde bu projenin tasarımı elbette ki proje mühendisleri tarafından yapılır. Burada bir proje mühendisinin iyi bir araştırmacı olması, dünyadaki teknolojik gelişmeleri, yeni üretim ve tasarım yöntemlerini bilmesi gerekir. Bir proje mühendisi yapılan projenin başka bir projenin patentini delmediğine dikkat etmelidir. Bunun için ise; iyi bir arşiv araştırması yapabilme yeteneğine sahip olmalıdır.
Tasarlanan ürünün kolay üretilebilecek şekilde olmalı. Tasarım, montaj yapan işçilerin inisiyatifine kalmayacak şekilde, tabiri caizse yapboz gibi birbirine oturan parçalardan oluşan, projeler tasarlaması gerekmektedir.
Proje mühendisliği, bir ofis hayatıdır. Masanız ve bilgisayarınız bellidir. Günümüzde evden çalışmanın da mümkün olduğu bir alandır. Aslında bilgisayarınızın olduğu her yerde çalışabilirsiniz.
Proje mühendisliğinde iyi derecede teknik resim hazırlama yeteneğine ve bilgi birikimine sahip olması gerekir. Teknik resim anlaşılır ve yalın olmalıdır. Teknik resimler projenin tarifnamesidir. Yapılan bu tarife göre ustalar parçaları üretir ve montaj yapar.
Saha mühendisi olmak ise proje mühendisliğinden çok farklıdır. Öncelikle saha mühendisliği adından da anlaşılacağı gibi sahada yapılması gereken bir şeydir. Saha mühendisi, yapılan projenin montajını sahadan takip eder. Montajı yapan işçilerle, daha çok ta bu işçileri yöneten formenlerle iletişim halindedir.
Saha mühendisinin iyi derecede problem çözebilme ve pratik düşünebilme yeteneği olması gerekir. Murphy kanunlarını bilirsiniz. Bir şeyin ters gitme ihtimali varsa kesin ters gider. Montaj işleride böyledir maalesef. Montaj sırasında, montajda kullanılacak malzemelerde, çalışan işçilerde daha aklımıza gelmeyen birçok değişkenden birinde mutlaka bir problem çıkar. Problem çıksa bile süreç ilerler ve bu süreçten en az hasarla ve bir an önce kurtulmak gerekir ki işte burada saha mühendislerinin alacağı o kritik kararlar gündeme girer. Eğer saha mühendisi donanımlı ve pratik bir zeka yapısına sahipse sorun az hasarla ve kısa sürede çözülür. Fakat değilse proje uzar, şirket büyük kayıplar elde eder.
Saha mühendisleri formen ve işçilerle muhatap olur. Bu nedenle hem teknik hem de teknik olmayan çalışma arkadaşları ile iyi iletişim kurabilmelidir.
Saha mühendisliği yani şantiye hayatı proje mühendisliği yani ofis ortamına göre daha esnek bir çalışma ortamıdır. Çalışma saatleri işin ve montajın durumuna göre değişir. Diyelim ki gece saat ikide duruş var ve sizin bu montajı o saatte yapmanız gerekiyorsa o saatte çalışırsınız. Gündüz çalışmazsınız.
İyi derecede teknik resim bilmek ve okumak burada da önemlidir. Bir parçanın yanlış monte edilmesi hem büyük bir zaman, büyük bir emek kaybı ve o parçayı oraya çıkartmak için vinç kullanacaksınız, insan gücü kullanacaksınız.., büyük bir parasal kayba neden olacaktır. Bu nedenle teknik resimleri doğru okuyup analiz edip montajı bu şekilde sürdürmek çok önemlidir.
Saha mühendisliğinin ve proje mühendisliğinin aralarındaki farklar konusunda daha sayısız şey yazılabilir. Fakat şunu söylemeliyim ki ikisi de artısı ve eksisiyle güzel alanlardır. İyice düşünün ve size en uygun olan alanı seçin.