Hayat Kurtaran Yöntem – Heimlich Manevrası
Bugün haberlerde, bir restoranda annesi ile birlikte yemek yiyen bir kızın boğazına kaçan lokmadan dolayı boğulurken nasıl kurtarıldığını izledim. Dükkân sahibinin Heimlich manevrasını bilmesi kızın en büyük şansı oldu. Çünkü böyle durumlarda dakikaların hatta saniyelerin büyük önemi var. Bu nedenle internet sitemizde böyle bir yazıya yer vermenin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Peki nedir bu Heimlich manevrası?
Heimlich Manevrası
Yabancı bir cisim ile üst solunum yollarının tıkanması ve bu tıkanıklığı tedavi etmek için kullanılan yöntemin adıdır.
1974’te Henty Yehudah Heimlich tarafından bulunan bu manevra, boğulmayı durdurmak için diyaframa baskı uygulanması ve nefes almayı tıkayan cismin dışarı çıkarılması ile yapılan ilk yardım uygulamasıdır.
Heimlich manevrası, göğüs kemiği alt ucu ile karın üst bölgesi arasına uygulanan ani basınç ile soluk borusunu tıkayan cismin ciğer içinde kalan hava ile dışarı atılması esasına dayanır.
Karına ve sırta aynı anda uygulanan ani basınç akciğeri ve karnı sıkıştırır. Sıkışan akciğerdeki hava ani olarak dışarı çıkarken boğazdaki yabancı cismi de dışarı doğru iter. Yabancı cisim ya ağıza gelir ya da dışarı doğru fırlar.
Uygulama Tekniği
- Kazazede ayağa kaldırılır.
- Arkasına geçilerek eller göğüs kemiğinin altına yerleştirilir.
- Çene ve göğüs kazazedenin sırtına yerleştirilir. (Bu sırttan da bir basınç uygulanmasını sağlar.)
- Eller kenetlendikten sonra ani olarak karın üst bölgesine ve sırta basınç yapılır.
Heimlich manevrası, gebelerde ve çok şişmanlarda sadece sırta basınç yapılarak uygulanır. Yatakta yatan ve oturan kazazedeye de uygulanabilir.
Heimlich manevrası, cisim dışarı çıkana kadar tekrarlanabilir. Yabancı cisim birinci manevrada atılamayabilir. Bu nedenle cisim çıkana kadar tekrar tekrar uygulanmalıdır.
Cisim çıkartıldıktan sonra hastada bilinç kaybı ve solunum durması gözlenirse, hastaya yapay solunum ve gerekiyorsa kalp masajı uygulaması yapılır.